Co jeść po treningu?

Jakość spożywanej żywności po treningu ma kluczowe znaczenie dla naszej sylwetki. By zoptymalizować wyniki musimy dostarczyć organizmowi aminokwasy i glikogen, które utraciliśmy podczas ćwiczeń. W tym czasie najlepiej unikać tłuszczy. Posiłek powinniśmy zjeść do godziny po skończonym treningu. Po ćwiczeniach tempo resyntezy glikogenu jest najszybsze dlatego nie powinno się odkładać posiłku dłużej niż godzinę. Zatem po treningu powinniśmy zjeść posiłek bogaty w białko, np.:

– naleśniki białkowe – będzie to idealny posiłek dla osób, które chcą zachować tkankę mięśniową podczas redukcji. Średnie i powolne trawienie białka pomaga utrzymać stały przypływ aminokwasów do organizmu;

– wołowina z pestkami dyni – kreatyna, która zawarta jest w mięsie uzupełni braki energii;

– tuńczyk – posiłek będzie idealny dla osób zapracowanych lub tych, którzy mają daleką drogę z siłowni do domu lub pracy. Tuńczyk jest niskokaloryczny, z dużą zawartością białka;

– płatki owsiane – węglowodany i białko zawarte w płatkach sprawdzi się jako dnie po treningu zarówno dla osób na redukcji, jak i budujących masę mięśniową;

– jajecznica – dostarczy organizmowi witamin i minerałów;

– kurczak – jest źródłem białka, witamin i minerałów.

Przy odpowiedniej diecie potreningowej nie powinniśmy zapominać także o węglowodanach. Jeżeli jesteśmy na redukcji to powinniśmy wybrać węglowodany złożone. Po ich spożyciu długo będziemy nasyceni. Dodatkowo korzystnie wpływają na gospodarkę energetyczną organizmu, poprawiają kondycję fizyczną oraz umysłową. Podstawowym źródłem węglowodanów złożonych jest pieczywo pełnoziarniste, ryż, kasza, makaron razowy, płatki owsiane, groch, fasola, bób, soja, soczewica. Energia uzyskiwana z węglowodanów będzie użyteczna w ciągu dnia. Jednocześnie uda nam się także spalić przyswojone kalorie, dzięki czemu nie odłożą się one w postaci tkanki tłuszczowej.